Wanneer je een locomotief of een rijtuig koopt worden vaak nog enkele onderdelen meegeleverd die je nog zelf moet monteren. De fabrikant doet dit om kosten in de productie te sparen. Een model wordt immers niet machinaal, maar met handenarbeid in elkaar gezet. Voor elk stukje dat gemonteerd wordt, moet je betalen.

Micro Kristal Clear van MicroscaleNoch Hin & Weg Lijm

Micro Kristal Clear van Microscale

Soms gebeurt het dat je onderdelen wilt vastzetten maar later toch opnieuw wilt losmaken. Ook moet je soms onderdelen plaatsen waar je geen lijmresten wilt zien. Denk maar aan de kleine onderdelen die je op een rijtuig moet plaatsen zoals ruitenwissers. Soms komen ook onderdelen los die je opnieuw vastwilt zetten zonder dat je nog lijm ziet. Met Micro Kristal Clear van Microscale is de klus zo geklaard. De lijm droogt kristal helder op en je ziet darna nauwelijks lijmsporen. Wanneer je de onderdelen wegneemt, kan je de lijm gemakkelijk verwijderen door met je vinger over de lijm te wrijven en zo de lijm los te maken. Daarna zie je geen lijmresten meer.
Dezelfde lijm kan je ook gebruiken om figuurtjes in rijtuigen vast te zetten op de zitbanken.
Deze lijm kan je in de meeste hobbyzaken aantreffen.

Hin & Weg Lijm

Een alternatief is Hin & Weg Lijm (61120) van Noch. Deze lijm heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als Kristal Clear en kan eveneens gebruikt worden voor figuurtjes en kleine onderdelen. Bij het verwijderen van de onderdelen en van de lijmresten laat de lijm geen sporen na. Deze lijm droogt echter niet helder op zoals Kristal Clear. GDe lijm is bovendien geschikt voor het fixeren van huisjes, automodellen en accessoires op uw diorama.