In het nummer van Railhobby van december 2012 vinden we een leuke tip voor het maken van coils of rollen plaatstaal. Het volledige artikel kunnen we niet overnemen, maar de tip kunnen we wel meegeven.

Railhobby heeft altijd al een bijzondere plek in mijn modelbaanhart gehad. Al was het maar dat het jarenlang het enige volwaardige Nederlandstalige treinentijdschrift was voor grootbedrijf en modelbouw. Daarom lees ik het nog elke maand. In het nummer 10 van 2012 lezen we iets leuk. Een tip om van te smullen. 

De auteur van het artikel maakt gebruik van papier. Niet zomaar papier, maar papier van de de zogenoemde kassarolletjes waarop de rekeningen in de winkel wordt afgedrukt. Deze rolletjes kan je kopen in speciale winkels voor bureelbenodigdheden. Opgelet, deze kasrolletjes moeten van ouderwets papier zijn gemaakt, en niet van het moderne plastiekachtige papier.

De rolletjes worden in de lengte en de breedte op maat gesneden. Twee meter van 30 mm breed is ongeveer voldoende voor een gemiddelde rol plaatstaal in HO. Uiteraard moet je zelf volgens eigen smaak de lengte en breedte van de rol bepalen. Dat komt overeen met 2,6 meter in werkelijkheid.De strook wordt opgerold op een stokje van ongeveer 7 mm diameter en stevig aangetrokken. Opgepast, het stokje wordt verwijderd, daarom moet je in het begin van de rol wat lijm aanbrengen. Niet op het stokje maar aan de binnenkant van het papier, zodat het papier binennin niet loskomt en de diameter behouden blijft.

Wanneer de rol klaar is, wordt er een strikje rond gedaan zoals in het echt. Daarna wordt de rol met een airbrush gespoten in de kleur naar eigen wens.
Bijvoorbeeld met Aluminium grijs of staalgrijs. De auteur verkiest verf van Vallejo 71065 Steel, maar je kan ook Tamya zilver XF-16 mengen met en beetje zwart XF-1.
Vergeet ook je rol daarna niet te verweren, want in werkelijkheid hebben ze gemakkelijk last van roest onder invloed van weersomstandigheden. (bijvoorbeeld met Vallejo 71080 en 71040).