Wie een trein modelbaan maakt, wordt vroeg of laat geconfronteerd met het doorsnijden van rails. Ofwel is je spoor te lang, ofwel heb je een stukje spoor nodig om een verbinding te leggen. In beide gevallen zal je de rails moeten doorsnijden.Rails doorslijpen zal je zeker moeten doen wanneer je ...

Heb je het ook al meegemaakt dat je niet meer weet hoe je een loc moet monteren nadat je hem helemaal uit elkaar hebt gehaald. Blijf je ook met stukken zitten . Weet je soms niet meer hoe alles in elkaar past en welke vijsjes je moet gebruiken. Hier lees je hoe je het nooit meer vergeet.

Water op een modelbaan namaken is één van de moeilijkste uitdagingen voor een modelbouwer. In de handel zijn verschillende kits voorhanden, maar het kan ook goedkoop. Frans Oleo doet het op zijn manier en slaagt er in een meer aan te leggen langs de Rhätische Bahn.

Wanneer je een locomotief of een rijtuig koopt worden vaak nog enkele onderdelen meegeleverd die je nog zelf moet monteren. De fabrikant doet dit om kosten in de productie te sparen. Een model wordt immers niet machinaal, maar met handenarbeid in elkaar gezet. Voor elk stukje dat gemonteerd wordt, moet je betalen.

Bij het solderen van onderdelen gebruik je steeds een vloeimiddel. Zonder een vloeimiddel blijft het soldeer als een klodder aan de soldeerbout of aan het model hangen. In de handel zijn verschillende vloeimiddelen verkrijgbaar al dan niet met een geurtje of een kleurtje.

In het nummer van Railhobby van december 2012 vinden we een leuke tip voor het maken van coils of rollen plaatstaal. Het volledige artikel kunnen we niet overnemen, maar de tip kunnen we wel meegeven.