Werken met Hydrofibre van Euro Rail Decor

Sinds enige tijd brengt de Belgische firma ER-Decor het product Hydrofibre op de markt. Met dit materiaal kun je op snelle en eenvoudige wijze prachtige berglandschappen maken. Het product is intussen op de internationale markt doorgedrongen. Tijd om zelf ook eens aan de slag te gaan en het materiaal uit te proberen. Waar konden wij dit beter doen dan bij de firma ER-Decor in Brugge.

 

Jaren geleden kon je geen beurs of opendeurdag passeren of je zag de verkoper van ER-Decor een demonstratie geven over het gebruik van het materiaal Hydrofibre. Dit was de enige manier om het grote publiek kennis te laten maken met de unieke eigenschappen van het zelf ontwikkelde product voor het maken van landschappen.

Intussen is zijn werkwijze overgenomen door verschillende buitenlandse invoerders. België, Duitsland en Frankrijk en Nederland zijn intussen vertrouwd met de voordelen van het nieuwe materiaal. Nu volgen de andere Europese markten. Ronny Eggermont, zaakvoerder van ER-Decor was in de jaren 1990 ook één van de weinige Belgen met een stand in Neurenberg. Intussen is Ronny Eggermont, de naam die achter ER-Decor staat, met pensioen en zijn de activiteiten op een lager pitje gezet. Maar hij blijft actief en promoot nog steeds zijn product Hydrofibre. Zijn website is niet denderend, maar wie wil kan via zijn website ook Hydrofibre bestellen. 

 

Het product Hydrofibre

Hydrofibre bestaat voor ongeveer 95 procent uit een cellulose van textielvezels. Hieraan zijn enkele extra elementen toegevoegd, zoals lijm en rubber. Hierdoor krijgt het materiaal enkele bijzondere kenmerken die zeer sterk tot hun recht komen in de opbouw van de scenery op een modelbaan. Door het materiaal te mengen met water en een speciale lijm krijg je een pasta die zich zeer goed laat aanbrengen en bewerken op een vezelachtige ondergrond. Het is ongeveer 18 uur moeiteloos bewerkbaar. Eenmaal droog behoudt het een zekere veerkracht waardoor het niet afbrokkelt wanneer je er toevallig tegen aanstoot. Wanneer het resultaat niet voldoet kun je met water de massa opnieuw kneedbaar maken en bewerken.

Met wat oefening slaagt iedereen erin om met dit product een landschap tot leven te brengen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de zin om te experimenteren. Dit zegt ook de zaakvoerder van ER-Decor. Hij is zelf geen kunstenaar. Integendeel, met zijn elektronicabasis was hij helemaal niet de aangewezen persoon om zich op scenerymateriaal  te concentreren. De goede eigenschappen van het nieuwe materiaal heeft hij veeleer per toeval ontdekt. Verschillende testen en aanpassingen hebben uiteindelijk tot een definitief resultaat geleid dat overal in de handel te koop is.

 

Basismateriaal

Het basismateriaal bestaat uit een zakje met 400 gram kleurloos Hydrofibre, een zakje met lijmpoeder, enkele kleurpigmenten, groen strooisel en een vlies. Dit laatste is een witte doek waarop Hydrofibre zich gemakkelijk hecht.

Eerst moet je de lijm mengen in een liter lauw water. Laat dit ongeveer een kwartiertje rusten. Je krijgt dan een soort behangerslijm. De samenstelling is echter aangepast aan het basisproduct zodat je de lijm niet zonder meer kunt vervangen door echte behangerslijm.

In de volgende fase worden de cellulosevezels langzaam aan de lijm toegevoegd en grondig gekneed. Uiteindelijk moet je een papperige massa krijgen die net niet uitloopt maar ook niet te vast van vorm is. Ben je niet tevreden, dan kun je een extra hoeveelheid water of poeder toevoegen.

Naast kleurloze Hydrofibre kun je het product eveneens krijgen in terra- en granietkleur (toestand 1999). Je kunt ook pigmentpoeders toevoegen om de gewenste kleur te krijgen.

Ben je klaar dan kun je de brei opbergen in een plastiekdoos. Eenmaal goed afgesloten kan hierin het product moeiteloos enkele maanden bewaard worden. Indien nodig kun je na verloop van tijd een beetje water toevoegen om de pasta opnieuw gebruiksklaar te maken.

 

Ondergrond

Voor dat je kan starten met het aanbrengen van de materie moet eerst de ondergrond van het landschap klaargemaakt worden. Voor de vormgeving van de bodemstructuur gebruiken we styrodur. Dit is een product dat ook aangewend wordt voor het isoleren van huizen. Het is licht en vergelijkbaar met andere isolatiematerialen maar de samenstelling bevat een hogere densiteit of dichtheid. Het is te koop in elke goede doe-het-zelf zaak. De styrodurplaat wordt vooraf in kleinere stukken gebroken. De verschillende deeltjes worden naar wens op elkaar gezet met een lijmpistool. Deze lijm kleeft goed op de styrodur en tast dit materiaal nauwelijks aan.

Je kunt ook een constructie maken met latjes of stokjes. Ook hiervoor kun je het lijmpistool gebruiken.

Wanneer de structuur van het landschap klaar is, wordt hierover een doek getrokken en vastgelijmd met het lijmpistool. Deze doek maak deel uit van een basispakket. Het aanbrengen ervan is vrij eenvoudig omdat het een beperkte rek bezit, waardoor het gemakkelijk de structuur van het gewenste landschap overneemt. Span de doek daarom ook strak aan. Indien je met het lijmpistool niet alle plaatsen kunt bereiken, mag je gerust een slipje in het doek maken en daardoor de lijm spuiten. Daarna maak je dit gaatje opnieuw toe.

Zorg ervoor dat je vooraf reeds een beeld hebt van het uiteindelijke landschap dat je beoogt. Hoe ziet het eruit? Loopt er een weggetje door? Moet er plaats gemaakt worden voor een beekje of komt er een echte waterval? Staan er enkele bomen op een helling of komt er een volledig bos? Gaat de bergwand stijl omhoog, of gaat het om een licht golvend landschap?

 

Modelleren

Wanneer de basis gevormd is kunnen we starten met het modelleren van het landschap. Hiervoor gebruiken we een spatel. Je hoeft de cellulosepasta niet uit te smeren over het doek, maar beetje bij beetje aan te brengen en tegelijk af te werken. Bewerk het met de spatel en breng de gewenste structuur aan. Vergelijk met echte rotspartijen op foto’s. Werk steeds in een bepaalde richting. Bijvoorbeeld van boven naar onder en van rechts naar links. Experimenteer met kleuren. Met pigmentpoeders bruinrood, geel en zwart kun je een reeds prachtige resultaten bereiken. Meng enkele kleuren oppervlakkig door elkaar zodat je geleidelijk overgangen creëert.

Tot slot volgt nog de afwerking. Hiervoor gebruik je strooisel zoals je bij verschillende merken in diverse kleuren kunt vinden. Struiken in IJslands mos kun je met de spatel in de pasta drukken. Bomen plant je op de klassieke manier in de grond. Eventueel moet je hiervoor een gaatje door het doek prikken. Met andere kleurpigmenten of met verf kun je sommige delen nog bijschilderen. Uiteindelijk leg je het spoor op de plaats waar de trein moet rijden. En daar is het ons toch allemaal om te doen.